(advertentie)


Peter Mertens is betrokken bij verscheidene culturele ontwikkelingen. Met een in eigen beheer uitgegeven tijdschrift (1964), een televisiebewerking van het stuk Landschap Zeezicht van het Onafhankelijk Toneel en een poging tot videoperformancekunst studeerde hij af aan de afdeling AudioVisueel van de Gerrit Rietveld Academie. Daarbij liet hij buiten beschouwing (hij speelde in de Minny Pops en The Young Lions) dat hij lid was van de ULTRA-beweging. En laat dat - juist nu - echte avantgarde geweest blijken te zijn.

Met zijn verse diploma en het cadeaugeld van zijn oma in de hand verzeilde hij in het centrum voor geeks avant-la-lettre: de Tandy, waar voor het eerst heuse computers te koop waren. De ZX81 werd zijn ding.

Spoedig bleek het nieuw verworven speeltje ook nog voor kunst en dienstverlening inzetbaar. In de jaren daarna werd het spoor van de technologische revolutie gevolgd; zo dat niet mede door hem werd uitgestippeld. Er werden bladen geDPT, kunsten geprogrammeerd, karakters getekend, CD ROMS uitgegeven, televisieprogramma’s een apps gemaakt. Vaak op eigen initiatief. Rondom in dit vierkant zijn daarvan verscheidene voorbeelden te vinden. In 1989 bracht hij als "Docent 4D" voor het eerst computers de Rietveld Academie binnen, en stichtte daar - samen met Maarten Ploeg - het MediaLab.


Nu, midden 2016, leidt dat alles weer tot avonden in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam en Paradiso of het in kaart brengen van eigen cultureel digitaal erfgoed.

Ondertussen is er een galerie aan huis, maar ook nog de verse helpverlening aan bevriende sponsoren.


Bovenal is er de nieuwe dienst als ‘Mens Machine Mediator’; 'eerste HELP bij digitaal dasein.' Mertens kent de diepte en de breedte van het digitale als geen ander. Techniek en maatschappelijke implicaties worden op maat en waarde geschat. Hij verbetert op verzoek uw persoonlijke band met de dingen, van mens tot mens, maar ook met het digitale universum, van dingen die geweest zijn, tot aan alles dat komen gaat. Aldus bemiddelend tussen Mens_en_Machine helpt hij kleine angsten of sluimerende haat in pure liefde te transformeren. Als dat niet wonderwel is?

Volg voor meer daarover een van de links rondom in dit vierkant of verstuur een mail, alle tijd voor een koffietje, want zo gaat dat, eerst maar eens - kalm aan - kennismaken om een geschikt model, de passende maat en de juiste balans te vinden; - zeg maar - de rake klik.

 

PM juli 2016